Wednesday, April 11, 2012

Santa Monica College IT Relocation


This project is a new information technology and media center for Santa Monica Community College in California. The college currently has an enrollment of 30,000 students and is experiencing rapid growth that requires a major upgrade to its’ current information technology department and computing infrastructure.

The project includes 12,000 square feet of new space and approximately 6000 square feet of renovation to the existing campus library. 
In addition to the specific functional and maintenance requirements of an IT/media center, the college had three principal architectural goals. The first was to reverse the current and all too typical trend to sequester the information technology staff away in residual space with little or no natural light; the College specifically desired for the department to be visible and seen as the equal of the academic faculty.



The second objective was to use the new building mass to strengthen the definition of the southern edge of the campus. Most of the recent construction has been on the northern portion on the campus and the project site lies at the terminus of the school’s major pedestrian core. Given that the building’s mass is rather small to convincingly define both a street edge and the terminus of a major green-space, the design challenge was to make the building appear larger than it actually is.

The College’s final wish is that the building be a model of integrated ‘green’ technologies that goes beyond LEED minimums and creates a high-performance building that acknowledges and productively advances the campuses’ architectural DNA.